Fru Lindberg . 24 år . Västerås. Gift. Gravid

2015-10-21
12:17:24

v. 34 (33+0)

Barnet: Barnets totala längd är nu ca 44 cm och det väger ca 2,18 kg i början av veckan och ca 2,35 kg vid veckans slut. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Den här veckan lägger sig en del barn tillrätta. Endel fixerar redan huvudet i bäckeningången. Ca 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning, som görs på förlossningen i v 37+0.
 
Mamma: Vätska samlas i kroppen och du märker det t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med ca 1 liter men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar lägga sig tillrätta och inta det vanligaste läget dvs. med huvudet nedåt i bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet och nedåt ljumskarna.
 
Från det att du börjat känna barnets rörelser ska du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både små och stora rörelser i magen. Du känner inte nödvändigtvis av när det suger på tummen eller gör så griprörelser med händerna med de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten. Av och till är det lugnt i magen, barnet har perioder med sömn många gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och många rör sig också mycket tidigt på morgonen. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar. Om du är bekymrad över att din barn rör sig mindre än vanligt ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära tiden för beräknad förlossning.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: